Ahmet Ercan, O İlçeleri Tek Tek Sıraladı, ‘7 Büyüklüğünde Deprem’ Dedi ve Tarih Verdi

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, son günlerde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale’den geçen fay hatlarıyla ilgili bilgilendirme yapıyor.

2 Mayıs’ta X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda Kuzey Anadolu Kırığı’nın en etkin kollarını açıklayan Prof. Dr. Ercan’a göre, fayın en çekinceli bölümü Kaynaşlı-Düzce-Akyazı-Adapazarı-Sapanca. Aynı mesajında Ahmet Ercan, Kuzey Anadolu Kırığı’nın en etkin kolunun Kuzey (Marmara), sonra Güney (Bursa-Manyas), sonra İzmit-Gemlik-Bandırma’nın orta kolu olduğunu ifade etmişti.

BALIKESİR’DE İLÇELERİ TEK TEK SAYDI

20 Mayıs tarihli bir mesajında Prof. Dr. Ahmet Ercan, Balıkesir için 7 büyüklüğünde deprem uyarısı yapmıştı.

Kentin ovaya değil, Batı’ya yerleşmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ercan, 30 yılda bir 7 büyüklüğünde deprem olduğunu belirterek, Balıkesir’in deprem açısından tehlikeli ilçelerini tek tek saydı. Ercan’ın işaret ettiği noktalar Çanakkale için de risk oluşturuyor:

– Balıkesir ili, Ege düşey fayı ile Marmara Kuzey Anadolu yanal faylarından etkilenir. Balıkesir, Havran-Balya, Edremit Koyu-Ayvacık, Yenice-Gönen, Çan-Biga, Manyas, Sarıköy, Edincik, Etili kırıkları 30 yılda bir M7 büyüklüğüne kadar deprem üretebilir. Balıkesir, ovaya değil, batıya yerleşmeli.

BALIKESİR’DE 127 YILDIR DEPREM OLMUYOR

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, bugün sabah saatlerinde yaptığı son paylaşımda Balıkesir’de 127 yıldır deprem olmadığını hatırlattı.

Kırık üzerindeki Edremit koyunda 1944’te 6,8 büyüklüğünde, 1975’te ise 6,7 büyüklüğünde depremler yaşandığını belirten Ercan, “Bu kırık kabaca 30 yılda bir hareket ediyor, ancak 54 yıldır sessiz” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Ercan, 1,3 milyon kişinin yaşadığı Balıkesir ve çevresindeki kentleri etkilemesi muhtemel olan depremin 10 yıl içinde gerçekleşmesinin sürpriz olmayacağını açıkladı.

Övgün Ahmet Ercan’ın son mesajı şöyle:

“Balıkesir içinde 127 yıldır deprem olmadı. Ancak aynı kırık üzerinde Edremit koyunda 1944’de M6,8, 1975’de M6,7’lik depremler oldu. Bu kırık kabaca 30 yılda bir hareket ediyor, ne var ki 54 yıldır sessiz. Gelecek 10 yıl içinde ilde olacak bir deprem şaşırtıcı olmaz.”

Prof. Dr. Ercan, ilginçtir ki, Van Gölü’nün doğusunda Van, Muradiye, Çaldıran, Erciş gibi bölgeler M7,3’e kadar deprem üretebilirken, batısında bulunan Süphan, Nemrut ve Artos yanardağlarının olduğu Bitlis’te; Ahlat, Adilcevaz, Tatvan, Bitlis içinde deprem faaliyeti çok sakin olup, ancak çok nadir aralıklarla M4-M6,4 arası depremler görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir