SDG yöneticisi Kobani: Biden yönetimine ve Kongre’ye mesajımız, Türkiye’ye F-16 jetleri satmamalarıdır

T24 Dış Haberler

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yöneticisi Mazlum Kobani, “Biden yönetimine ve Kongre’ye mesajımız Türkiye’ye F-16 jetleri satmamalarıdır” dedi. 

Al Monitor’den Amberin Zaman‘a konuşan Kobani, “Biden yönetimine ve Kongre’ye mesajımız Türkiye’ye F-16 jetleri satmamalarıdır çünkü Türkiye bu jetleri sivil altyapıyı bombalamak için kullanıyor ve Suriye’nin kuzeydoğusunda sivilleri öldürüyor. (…) Bu uçakların halkımıza karşı kullanılmayacağına dair kesin garantiler verilmediği sürece, satışa karşı çıkmaya devam edeceğiz”  iddiasında bulundu.

“Garanti verilmediği sürece satışa karşı çıkmaya devam edeceğiz”

Geçen hafta İsveç’in NATO üyeliğine onay protokolünün TBMM Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edildiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın üyelik için F-16 satışını şart koştuğu hatırlatılan Kobani, röportajın ilgili bölümünde şunları ileri sürdü: 

“Evet, bu doğru. Biden yönetimine ve Kongre’ye mesajımız, Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmamasıdır çünkü Türkiye bu jetleri sivil altyapıyı bombalamak için kullanıyor ve burada, Suriye’nin kuzeydoğusunda sivilleri öldürüyor. Biden yönetimi bunu durdurmak için hiçbir şey yapmıyor. Bu uçakların halkımıza karşı kullanılmayacağına dair kesin garantiler verilmediği sürece, satışa karşı çıkmaya devam edeceğiz”

TIKLAYIN | İsveç’in NATO üyeliği tasarısı, Dışişleri Komisyonu’ndan geçti

Kuzey Irak’ta 12 asker şehit oldu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Cumartesi günü Irak’ın kuzeyinde 6 askerin şehit olduğunu, bir askerin de yaralandığını duyurmuştu. MSB, Cuma günü de 6 askerin şehit olduğunu açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumartesi günü MSB açıklaması öncesinde İstanbul’daki programında konuya değindi ve “Pençe Harekatı bölgesi ile Suriye’nin kuzeyinde şimdiye kadar 12 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Terörü kaynağında kurutma bu stratejimizi uygulamayı son terörist bertaraf edilene kadar kararlılıkla sürdüreceğiz” demişti. 

İsveç’in NATO üyeliği

NATO’nun genişlemesi, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı topyekun işgal girişimini başlatmasından bu yana Batı’nın gündeminde. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini 1 seneyi aşkın süredir bloke etmesinin ardından çarşamba günü katılım protokolü TBMM Dış İlişkiler Komisyonu’ndan geçti. Kararın kesinleşmesi için protokolün Meclis Genel Kurulu’nda da onaylanması gerekiyor ancak bunun için kesin bir tarih verilmiş değil. 

AKP sözcüleri, İsveç’in terörle mücadele konusunda attığı adımlar ve işbirliği çabalarını olumlu bulurken, Genel Kurul’daki görüşme sürecinin, ABD Kongresi’nin, F-16’ların modernizasyonu konusunda atacağı adımlara göre şekilleneceğini ifade ediyorlar. 

BBC Türkçe’ye konuşan AKP kaynakları, Genel Kurul’daki görüşme takvimine ilişkin, ABD’nin atacağı adımların belirleyici olacağına işaret ederek, “Artık bu yıl sona eriyor, 2023 içinde Meclis gündemine gelmez. 2024’de hemen görüşülebilir de hiç gündeme alınmayabilir de. Bu tamamen atılacak adımlara bağlı” yorumunu yaptılar.

Kulislerde, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokolün, komisyon gündemine alınıp görüşülmesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Joe Biden’la 14 Aralık’ta yaptığı görüşmenin etkili olduğuna dikkat çekiliyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir